Buurten met Boodschappen

Een boodschappenpakket op maat mét ontmoeting cadeau

Elke maand een pakket met boodschappen als er financiële zorgen zijn.

Boodschappen en ontmoeting

Boodschappen doen terwijl je op elke cent moet letten. Voor jouw cliënten die daarmee te maken hebben, is dat een harde realiteit. Er is vaak geen ruimte voor onverwachte rekeningen of om een keer wat leuks te doen. Via Buurten met Boodschappen ondersteunen vrijwilligers een gezin of alleenstaande die moeite heeft om rond te komen, een jaar lang, door elke maand een boodschappenpakket (op maat) langs te brengen en dan samen wat te drinken.
Buurten met Boodschappen is niet alleen financieel helpend. Ook op sociaal vlak zien we veel moois gebeuren, omdat de ondersteuning een jaar duurt en het even ‘buurten’ een wezenlijk onderdeel is van het traject. Zwollenaren die de pakketten ontvangen voelen zich hierdoor gezien, zijn positief verrast dat onbekenden dit voor hen willen doen, groeien in vertrouwen, ontspannen door de extra financiële ruimte en ervaren gelijkwaardigheid door het buurten. 

Hoe gaat Buurten met Boodschappen in zijn werk?

Als hulpverlener weet je welke cliënten te maken hebben met financiële krapte en hoe hun situatie is. Je kunt bij ons een melding doen van situaties waar de hulp van vrijwilligers waardevol zou zijn. 
Buurten met Boodschappen is bedoeld voor mensen die op of onder het bestaansminimum leven en waar de komende jaar geen verandering lijkt te komen in de financiële situatie. Vrijwilligers geven gemiddeld een pakket van 30-70 euro per maand cadeau. Het ‘buurten’ (samen een kopje koffie/ thee drinken ) wanneer de vrijwilliger de boodschappen komt brengen is een belangrijk onderdeel van het traject. 
We overleggen met jou, na aanleiding van jouw aanmelding, of de hulp van vrijwilligers mogelijk en passend is. We doen dit o.a. door de financiële situatie met jou te bekijken en te bespreken. 
Vervolgens gaan we op zoek naar de juiste ‘match’. Als de match rond is, vindt er een kennismakingsgesprek plaats tussen jou, de deelnemer(s), de vrijwilliger en een medewerker van Present. We maken afspraken met elkaar en deze afspraken worden door ons op papier gezet.
Dan kan het traject starten. Wij blijven gedurende het traject betrokken en bereikbaar voor advies en vragen, net zoals jij dat bent. Na de helft van de afgesproken periode evalueren we het traject telefonisch. Na de afgesproken periode plannen wij een eindevaluatiegesprek met de betrokkenen. 

Hoe werkt samenwerken met Stichting Present Zwolle?

1

Kom met ons in contact ​

Heb je behoefte aan extra ondersteuning voor jouw cliënten? Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen helpen. We staan klaar om samen te kijken naar de beste manier om onze vrijwilligers in te zetten. 
Ben je al bekend met ons werk en heb je een specifieke hulpvraag? Dan kun je jouw cliënt direct aanmelden voor één van onze projecten of trajecten

2

Samen bepalen we welke hulp nodig is

Door met elkaar in gesprek te gaan, stemmen we af welke hulp onze vrijwilligers kunnen bieden en wanneer, gebaseerd op hun mogelijkheden en wensen.
We zorgen ervoor dat de hulp aansluit bij de behoeften van jou en je cliënten. Na het maken van een ‘match’ plannen we een kennismakingsbezoek met jou, jouw cliënt en de vrijwilliger, om de details van de hulp af te stemmen.

3

Ondersteuning, begeleiding en afstemming.

Wij zorgen ervoor dat de vrijwilligers goed voorbereid zijn en dat de afspraken duidelijk zijn. Zij voeren de afgesproken taken uit, terwijl jij je kunt richten op de zorg voor je cliënten. Gedurende de inzet zijn wij bereikbaar voor vragen en advies (net zoals jij dat bent) en stemmen we af waar nodig. Zo blijft de hulp aansluiten bij de wensen van de cliënt en de vrijwilligers. Tijdens en na afloop evalueren we het traject en geven we een terugkoppeling aan alle betrokkenen.

Veelgestelde vragen

Mijn cliënt moet een enorme drempel over om deel te nemen. Wat kan ik vertellen om het makkelijker te maken?

Dit is heel herkenbaar en begrijpelijk. Wij zijn ons ervan bewust dat ontvangen zoveel moeilijker is dan geven. Onze vrijwilligers komen als goede buur. We proberen het traject zo ontspannen mogelijk te organiseren, waarbij ruimte is voor ieders inbreng en grenzen. Gelijkwaardigheid en privacy staan daarbij voorop. De ervaring leert ook dat na het kennismakingsgesprek er vaak geen drempels meer zijn en het traject over het algemeen ontspannen verloopt.

Wie zijn de vrijwilligers die Buurten met Boodschappen mogelijk maken?

De vrijwilligers die Buurten met Boodschappen doen zijn heel divers. Er zijn individuen, gezinnen, vrienden, groepen uit bijvoorbeeld kerken en bedrijven die Buurten met Boodschappen mogelijk maken. Het zijn allemaal mensen die graag willen delen van wat ze hebben en open staan voor contact. Als een groep Buurten met Boodschappen mogelijk maakt zijn er in principe 1 of 2 personen van de groep die de boodschappen brengen en jouw cliënt ontmoeten.

Wanneer komt iemand in aanmerking voor Buurten met Boodschappen?

Zwollenaren die voor Buurten met Boodschappen in aanmerking komen, leven op of onder het bestaansminimum (bijstandsnorm). In die moeilijke financiële situatie lijkt het komende jaar geen verandering te komen. Het betreft bijvoorbeeld Zwollenaren die via de Voedselbank pakketten krijgen. Extra boodschappen kunnen deze gezinnen/alleenstaanden in aanvulling (en ook gelet op de ontmoeting) goed gebruiken. Zwollenaren die nét niet in aanmerking komen voor de Voedselbank, maar wel weinig budget hebben om van rond te komen, kunnen ook voor dit traject in aanmerking komen.

Hoe wordt de (financiële) situatie van mijn cliënt beoordeeld?

We vinden het belangrijk dat de financiële hulp van vrijwilligers op de juiste plek komt. Daarom bespreken en bekijken we samen met jou wat de financiële situatie van jouw cliënt is. Als je cliënt in aanmerking komt voor de Voedselbank of als er sprake is van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) dan beoordelen we de financiële situatie niet opnieuw. In de overige situaties sturen we je een financieel overzicht waarop je de inkomsten en vaste lasten van je cliënt in kaart kan (laten) brengen.
Heb je vragen hierover of twijfel je of jouw cliënt in aanmerking gaat komen, neem dan vooral contact met ons op, we denken graag met je mee.

Kan mijn cliënt gekort worden op zijn uitkering als hij (teveel) boodschappen en andere ondersteuning ontvangt?

In principe niet. De gemeente Zwolle hanteert bij bijstandsgerechtigden een vrijlating (vrijstelling) van 15% van de bijstandsnorm voor structurele giften, schenkingen en cadeaus (artikel 31 lid 2 sub m Participatiewet). Boodschappenpakketten via Buurten met Boodschappen vallen binnen deze 15%-norm, omdat de pakketten een waarde hebben tussen € 30 en € 70.  Dat is alleen anders als – naast Buurten met Boodschappen – sprake is van andere structurele giften, schenkingen en cadeaus.

Wat verwachten jullie van mij en mijn cliënt?

Van jou als hulpverlener verwachten we dat je aanwezig bent bij het kennismakingsgesprek en dat je gedurende het traject betrokken bent bij je cliënt en hem/haar wanneer nodig helpt bij het naleven van de afspraken. Bij een veranderende financiële situatie van je cliënt (in positieve zin) en/of een verandering in hulpverlenende instantie/hulpverlener breng je de Present medewerker hiervan op de hoogte brengt.

Vrijwilliger Karin over Klets&Koek

Vrijwilliger Karin over Klets&Koek

info@presentzwolle.nl Stichting Present Zwolle Voor vrijwilligers Voor hulpverleners Voor bedrijven…

Stagiaire Lieke over werken met vluchtelingen

Stagiaire Lieke over werken met vluchtelingen

info@presentzwolle.nl Stichting Present Zwolle Voor vrijwilligers Voor hulpverleners Voor bedrijven…

Vrijwilliger Elsemiek over Buurten met Boodschappen

Vrijwilliger Elsemiek over Buurten met Boodschappen

info@presentzwolle.nl Stichting Present Zwolle Voor vrijwilligers Voor hulpverleners Voor bedrijven…

Een wijkkring over Buurten met Boodschappen

Een wijkkring over Buurten met Boodschappen

info@presentzwolle.nl Stichting Present Zwolle Voor vrijwilligers Voor hulpverleners Voor bedrijven…

Neem contact met ons op

Samen kunnen we Zwolle mooier maken! Neem contact met ons op om te ontdekken hoe je kunt bijdragen aan onze projecten en trajecten en hoe wij samen impact kunnen maken in Zwolle.

Waarom samenwerken met Stichting Present Zwolle?


Transparantie:
Wij zijn open en eerlijk over de mogelijke hulp en wat het betekent voor anderen.

Persoonlijke benadering: Of je nou hulp nodig hebt of hulp wilt geven wij bieden maatwerk en persoonlijke begeleiding.

Expertise en ervaring: Wij staan al meer dan 20 jaar midden in de Zwolse samenleving. Wij zorgen ervoor dat jouw aanbod of vraag op de juiste plek terecht komt.

Doe mee!

Of je nu als vrijwilliger graag wat wilt betekenen voor een stadsgenoot, een hulpverlener bent die behoeften heeft aan extra ondersteuning of als bedrijf maatschappelijke betrokkenheid wilt tonen, wij bieden de mogelijkheden om samen verschil te maken. Doe je mee?

Voor vrijwilligers

Voor hulpverleners

Voor bedrijven

Over present

Steun ons

Contact

Copyright Stichting Present - 2024 | Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden

Scroll to Top